Претрага

ПочетакНаставаОбразовни профилиОператер у прехрамбеној индустрији
Пекар / ОПИ Пекар / ОПИ Пекар / ОПИ Пекар / ОПИ Пекар / ОПИ

Оператер у прехрамбеној индустрији

Образовни профил Оператер у прехрамбеној индустрији спада у подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране. Образовање траје три године. Овај образовни профил је прошао кроз програм Модернизације средњег стручног образовања, што значи да су наставни планови осавремењени, смањен је број часова општеобразовних предмета, повећан је број часова стручних предмета и практичне наставе, а уведени су и изборни предмети.

Овај образовни профил ће се реализовати по принципу дуалног образовања, што значи да ученици паралелно са школовањем раде у погонима наших фирми - сарадника. Ученици стичу знања и вештине за спровођење хигијенских, заштитних и еколошких мера у технолошком процесу прехрамбене индустрије као и у производњи полупроизвода и готових прехрамбених производа, планирању и организацији сопственог рада у производњи прехрамбених производа. У оквиру стручних предмета ученици се упознају са основним састојцима намирница, начином прераде, конзервисањем, паковањем, етикетирањем и складиштењем готових производа. Кроз планирани наставни програм ученици уче о својствима прехрамбених производа, о основним и специфичним процесима и опреми у прехрамбеној индустрији. У току практичне наставе, ученици развијају одговорност, марљивост, флексибилност, склоност тимском раду у динамичном и захтевном производном окружењу.

Шта радим?

  • професионално обављам радне задатке;
  • оспособљен(а) сам за самосталан рад у непосредној производњи;
  • стручно и одговорно испитујем сировине и готове производе;
  • радим на термичкој обради намирница;
  • сушим и смрзавам намирнице;
  • правилно складиштим и чувам намирнице;
  • термички обрађујем намирнице;
  • одговорно спроводим мере хигијенско-техничке заштите;
  • водим рачуна о чистоћи алата и прибора за рад;
  • водим рачуна о личној хигијени и здрављу.

Где могу да радим?

  • у прехрамбеној индустрији;
  • у кондиторској индустрији;
  • у индустрији безалкохолних и алкохолних пића;
  • у шећерани;
  • у уљари;
  • у производњи сирћета;
  • у индустрији воћа и поврћа;

Ако бих да наставим школовање?

  • доквалификација у оквиру струке!
  • Виша техничка школа у Зрењанину!

Наставни план (нови)

Важи за ученике уписане у школу почев од школске 2021/2022. године.

Наставни план можете преузети овде.

 Промотивни летак

Летак можете преузети овде.

Датум последње измене уторак, 04 април 2023 00:50

Виртуелна учионица

MoodleУз помоћ софтвера Moodle креирали смо за ученике сајт за електронско учење. Можете му приступити преко следећег линка:
moodle.miloscrnjanski.edu.rs

Школска библиотека

Bookshelf icon (red and green)Приступите електронском каталогу библиотеке, погледајте да ли књига која вам је потребна постоји у библиотеци и да ли је слободна:
biblioteka.miloscrnjanski.edu.rs/

Пронађите нас на Фејсбуку!

facebookШкола има своју страницу на Фејсбуку где се можете редовно обавештавати о активностима наших ученика и наставника.
facebook.com/sscrnjanskiki

Free business joomla templates

Creative Commons лиценцаОво дело је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија.