Образовни профил пекар спада у подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране. Образовање траје три године. Овај образовни профил је прошао кроз програм Модернизације средњег стручног образовања, што значи да су наставни планови осавремењени, смањен је број часова општеобразовних предмета, повећан је број часова стручних предмета и практичне наставе, а уведени су и изборни предмети.
Пекари, након завршеног школовања су оспособљени да месе и пеку хлеб и пециво, а такође воде рачуна да продавнице свакодневно буду снабдевене њиховим производима, тј. да умесе довољно по већ унапред договореном плану по којем ће се достављати до оних који ће га продати. Пекари воде рачуна, како о личној хигијени, тако и о одржавању чистоће радног простора, пећи и средстава за рад. Пекари раде у погонима за производњу хлеба и пецива. Такође, пекари могу радити и у хотелима, ресторанима, мензама, али могу доћи и до виших позиција као врсни мајстори за припрему разних укусних пецива. Пекари би требало да поседују спретност, али и осећај за овај посао, поготово када се ради о ручном мешању. Врло је важно да имају добро развијен осећај за мирис и укус како би успешно проценили да ли је тесто укусно и спремно за крајњи процес, тј. за печење.
Шта ради пекар?
- Професионално обавља радне задатке;
- Правилно припрема сировине за производњу;
- Стручно меша тесто и контролишем ферментацију;
- Вешто обликује тесто;
- Пече хлеб и пециво;
- Педантно складишти и пакује хлеб и пециво;
- Успешно припрема специјалне врсте хлеба;
- Прави све врсте пецива;
- Оспособљава се за производњу тестенина и колача;
- Одговорно спроводи мере хигијенско-техничке заштите;
- Води рачуна о чистоћи алата и прибора за рад;
- Води рачуна о личној хигијени и здрављу.
Где пекар може да се запосли?
- у прехрамбеној индустрији;
- у пекарама;
- у пекарама хипермаркета;
- у бурегџиницама;
- у пицеријама;
- у ресторанима брзе хране;
- може и самостално да обавља делатност.
Ако бих да наставим школовање?
- доквалификација у оквиру струке;
- Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину (смер прехрамбена технологија).
Наставни план (нови)Важи за ученике уписане у школу почев од школске 2021/2022. године. Наставни план можете преузети овде. |
Промотивни летакЛетак можете преузети овде. |
Датум последње измене уторак, 04 април 2023 00:49