Претрага

ПочетакО ШколиИсторијат

Историјат школе

Средња стручна школа „Милош Црњански“ у Кикинди основана је 1961. године као Техничка грађевинска школа, чиме су створени услови да већи број ученика са територије општине Кикинда настави школовање у једној од средњих школа. Обезбеђена је школаска зграда (зграда Индустријске школе са практичном обуком, данашњи Културни центар Кикинда), неопхпдан намештај и учила, и ангажовани радници. Већ исте школске године донета је одлука да се за потребе Школе изгради нова школска зграда. На почетку рада Школа је сваке године уписивала два до три одељења првих разреда грађевинске струке.

Школске 1963/64. године школа је почела свој рад у новој згради на адреси 7. јула 55 (део садашње Техничке школе). Следеће школске године матурирала је прва генерација ученика наше школе. Први ученик који је положио матурски испит био је Ратко Боровница.

Омладинска радна бригада „Стеван Лакаи Гига“, почетком 70-их

Промене у друштвено-политичком систему довеле су до тога да је школску 1965/66. годину Техничка грађевинска школа започела, не више као самостална, већ удружена са Техничком машинском школом (данашња Техничка школа) и Индустријском школом у Школски центар за техничко образовање (ШЦТО), који је маја 1967. године понео назив „Стеван Лакаи Гига“.

Реформом средњег образовања започетом школске 1975/76. године (тзв. „Шуварова реформа“) Техничка грађевинска школа је издвојена из ШЦТО, и постала је самостална организација, али јој је припојена нова хемијско-технолошка, а касније и прехрамбена струка. Школа и даље носи назив „Стеван Лакаи Гига“, али је пресељена у нову зграду – садашњу зграду Гимназије „Душан Васиљев“, где ради са још две средње школе: Машинском и Економском. У овом периоду број уписаних одељења је шест до седам по генерацији.

tabla-stara-HTGS
Табла са називом Школе из периода 1993-2006.

Нова реформа средњег образовања, започета школске 1989/90. године довела је до стварања нове-старе стручне школе са школовањем ученика од I до IV разреда. Одлуком Министарства просвете Републике Србије, 1993. године, школа добија назив Хемијско-технолошка и грађевинска школа Кикинда. Увођење медицинске струке (2005. године) довело је до промене назива школе и од школске 2006/07. године школа носи назив Средња стручна школа „Милош Црњански“. Данас школа уписује четири одељења првог разреда.

Школа је учествовала на такмичењима из свих струка које је организовало Министарство просвете, „Народна техника“ и Савез за школски спорт Србије. Више пута смо били организатор такмичења из општеобразовних и стручних предмета на општинском и међуопштинском нивоу, а у мају 2000. смо успешно организовали и XI Републичко такмичење геодетских и грађевинских школа Србије.

За целокупну активност и постигнуте резултате у васпитању и образовању и учењу многи наставници и ученици наше школе добили су низ друштвених признања и награда Општине Кикиндаи АП Војводине.

Хронологија

 • 28. јун 1961. – Основана је Техничка грађевинска школа као самостална установа.
 • септембар 1964. – Школа је пресељена у нову зграду, Улица 7. јула бр. 55 (део садашње Техничке школе)
  zgrada-gimnazije
  Школа се од 1977. до 1995. године налазила у згради Гимназије „Душан Васиљев". (фотографија из 1977.)
 • 31. јул 1965. – Техничка грађевинска школа, Техничка машинска школа и Индустријска школа са практичном обуком спојене су у једну установу под називом Школски центар за техничко образовање, који је имао два одсека: машински и грађевински. Школа је престала да буде самостална установа и постала је одсек Школског центра.
 • 1. мај 1967. – Школски центар је преименован у Школски центар за техничко образовање „Стеван Лакаи Гига“.
 • 26. јун 1973. – Школски центар је реорганизован као радна организација са организационим јединицама: Техничка машинска школа, Техничка грађевинска школа, Школа за квалификоване и висококвалификована раднике, и Школска радионица. Школа је поново понела назив Техничка грађевинска школа, али је и даље била део Школског центра.
 • 27. април 1977. – Угашен је Школски центар и школе у његовом саставу, као и све остале средње школе у Кикинди. Уместо Техничке грађевинске школе основан је Центар за образовање стручних радника хемијско-технолошке и грађевинске струке. Седиште је премештено у зграду Гимназије.
 • 23. август 1977. – Школа је преименована у Центар за образовање стручних радника хемијско-технолошке и грађевинске струке „Стеван Лакаи Гига“.
 • 12. јул 1979. – Школа је регистрована и за прехрамбену струку, назив је промењен у Центар за образовање стручних радника хемијско-технолошке, прехрамбене и грађевинске струке „Стеван Лакаи Гига“.
 • 21. децембар 1983. Школа је преименована у Средња школа за образовање и васпитање кадрова хемијско-технолошке, прехрамбене и грађевинске струке „Стеван Лакаи Гига“.
 • 31. децембар 1990. Школа је реорганизована под називом Средња школа „Стеван Лакаи Гига“.
 • јануар 1993. Школа је преименована у Хемијско-технолошка и грађевинска школа.
 • август 1995. – Школа је пресељена из зграде Гимназије у своју садашњу зграду.
 • 28. јануар 2005. – Школа је регистрована и за медицинску струку.
 • 14. март 2006. – Промењен је назив Школе у Средња стручна школа „Милош Црњански“.

Датум последње измене среда, 01 април 2020 16:44

Виртуелна учионица

MoodleУз помоћ софтвера Moodle креирали смо за ученике сајт за електронско учење. Можете му приступити преко следећег линка:
moodle.miloscrnjanski.edu.rs

Школска библиотека

Bookshelf icon (red and green)Приступите електронском каталогу библиотеке, погледајте да ли књига која вам је потребна постоји у библиотеци и да ли је слободна:
biblioteka.miloscrnjanski.edu.rs/

Нађите нас на Фејсбуку!

facebookШкола има своју страницу на Фејсбуку где се можете редовно обавештавати о активностима наших ученика и наставника.
facebook.com/sscrnjanskiki

Free business joomla templates

Creative Commons лиценцаОво дело је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија.