Претрага

ПочетакО ШколиИсторијатСтеван Лакаи Гига

Стеван Лакаи Гига

Од 1977. до 1993. године, наша Школа је носила име Стевана Лакаиjа Гиге, истакнутог учесника Народноослободилачке борбе, а пре тога, од 1967. до 1977. била је део Школског центра који је носио његово име.

Биографија

Стеван Лакаи Гига

Стеван Лакаи звани "Гига" рођен је 16. маја 1916. године у Кикинди као четврто дете апотекара Гезе и Ружице Лакаи. Основну школу и гимназију завршио је у Кикинди. После смрти оца, 1922. године, мајка са петоро деце прелази у Београд, где Гига уписује V разред гимназије, али на полугодишту се враћа у Кикинду код бабе, где наставља даље школовање до завршетка гимназије. Као гимназијалац, дружио се са комунистичким активистима Угљешом Терзинoм, Николом Француским, Лидијом Алдан и Алексом Радосавчевoм. Године 1934. постаје члан СКОЈ-а, а 1935. члан Комустичке Партије Југославије (КПЈ). Године 1936. Гига је ухапшен због своје комунистичке активности и осуђен на годину дана затвора.

Након бекства из затвора, 21. маја 1939, наставља студије права у Београду. Занимљиво је да је овај датум (21. мај) годинама прослављан као Дан Школе у време док је она носила његово име.

Истовремено са студирањем, по партијском задатку је радио с радничком омладином Београда и постизао запажене успехе у политичко-пропагандном раду. 14. децембра 1939. је учествовао у великим демонстрацијама омладине против скупоће и унутрашње и спољне политике Владе. У првим данима окупације именован је за члана Месног комитета КПЈ за Београд и био један од организатора припрема и покретања народног устанка. Учествовао је у организовању бекства групе чланица КПЈ (његове супруге Вере Лазовић, Вере Вребалов, Митре Митровић и др.) из притвореничког одељења Очне клинике у Београду, али оно није у потпуности успело. После ове акције, одлуком Партије отишао је у Космајски народноослободилачки партизански одред. Тај одред бројао је тада 250 бораца, сврстаних у четири чете, и успешно изводио борбена дејства на простору Космаја, Смедерева и у непосредној близини Београда. Стеван Лакаи Гига погинуо је 8. октобра 1941. у селу Венчану на Космају.

Датум последње измене недеља, 22 август 2021 22:43

Виртуелна учионица

MoodleУз помоћ софтвера Moodle креирали смо за ученике сајт за електронско учење. Можете му приступити преко следећег линка:
moodle.miloscrnjanski.edu.rs

Школска библиотека

Bookshelf icon (red and green)Приступите електронском каталогу библиотеке, погледајте да ли књига која вам је потребна постоји у библиотеци и да ли је слободна:
biblioteka.miloscrnjanski.edu.rs/

Нађите нас на Фејсбуку!

facebookШкола има своју страницу на Фејсбуку где се можете редовно обавештавати о активностима наших ученика и наставника.
facebook.com/sscrnjanskiki

Free business joomla templates

Creative Commons лиценцаОво дело је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија.