Претрага

ПочетакВаннаст. активностиЕразмус+ пројекат ClimART
Грешка
  • Табела __spidervideoplayer_video није подржана. Фајл није нађен.

Еразмус+ пројекат ClimART

Erasmus+_Logo logo_climart
Наша школа је приступила Ерасмус плус пројекту ClimART. Пројекат је типа стратешког партнерства (КА2) и у њега су, поред наше школе, укључене још три школе и три невладине организације из Италије, Шпаније и Немачке. У пројекту ће учествовати и 25 ученика који ће организовати завршну представу у Бриселу. У представи ће учествовати ученици из свих школа које су укључене у пројекат.

Општи циљ пројекта је развој, пренос и примена иновативних методологија за учење о климатским променама кроз уметност и позориште.

Професори и ученици који су учествовали у пројекту (21.10.2021)

Посета Темишвару

Последња активност пројекта ClimArt

У четвртак 21. марта 2024. године, група од 15 ученика, 3 наставника и директор школе били су у посети језичкој гимназији "Виљем Шекспир" у Темишвару, у оквиру десиминације пројекта ClimArt. Ова активност је уједно завршница нашег пројекта. Учествовали смо у ликовном конкурсу "Темишвар ноћу", јер овај град слави 140 година од поставке уличне расвете, што је део манифестације "Темишвар - европска престоница културе за 2023. годину". Наши ученици су приказали различитим ликовним техникама Кикинду под велом ноћи и ноћне расвете, а најупешнији радови ће бити део изложбе заједно са радовима ученика из Темишвара. Такође ће наши ученици приказати Темишвар ноћу, а радови се шаљу до краја априла.

Домаћини су организовали динамичан дан. Најпре су ученици учествовали у игри упознавања, затим су биле подељене похвалнице уз пригодну част. Потом је уследио туристички обилазак града, где су нам водичи били ученици темишварске школе који су на веома занимљив начин дочарали историјске, културне, архитектонске вредности овог града. Обишли смо најзначајније тргове и палате у граду.

Представљање пројекта ClimART

Погледајте видео-представљање пројекта ClimART.

Пројекат ClimART завршен у Бриселу

Представници наше школе испред Атомијума
Наша школа је учествовала у међународном пројекту о климатским променама ClimArt, чији је циљ било коришћење иновативних метода преноса научних чињеница кроз драмске приказе. Завршни догађај овог пројекта је било окупљање учесника од 15. до 17. маја 2022. у позоришту "Le Bouche à Oreille" у Бриселу, престоници Белгије. Окупило се 82 ученика и 8 наставника из четири средње школе, као и представници фондације EuroCube. Учесници овог пројекта су учествовали у тродневним радионицама које су имале за циљ да шире свест о већ придошлим климатским променама.

Учесници пројекта су били: фондација "EuroCube" и Класична гимназија "Виторио Емануеле II" из Јесија (Италија), културна асоцијација "Cresol" и уметничка школа "IES Botànic Cavanilles" из Вал де Ушоа (Шпанија), невладина организација ОKОСП и наша школа из Србије, и средња стручна школа "Софија Брахе" из Берлина (Немачка). Пројекат је финансиран од стране програма Европске Уније "Еразмус+".

Веома смо поносни на наше ученике који су успешно одрадили све задатке, заједно са својим вршњацима из Европске Уније. Наша група је успела за кратко време да оствари велики број контаката. Организовали смо излет до Брижа, обишли смо све знаменитости Брисела, као што су Атомијум, фонтана Манекен Пис, Велики трг и галеријa Сен-Ибер. Посебно смо поносни на пријем у амбасади Републике Србије у Белгији, где су ученици и директор имали топлу добродошлицу. Сваки дан наших сусрета је био испуњен густим распоредом дешавања. Једна од активности је била заједнички флешмоб перформанс у Парку педесетогодишњице у Бриселу, који је извело свих 82 ученика пред случајним пролазницима. Учесници пројекта су такође посетили и Европски парламент, где су се у обиласку и разговору информисали о историји европске демократије, начину гласања и избору представника у парламент.

У овом, завршном делу пројекта ClimArt учествовали су ученици: Марина Крстин, Милица Кокот, Милица Петков, Александар Крејић, Кристина Миличић, Елена Киара Кецман, Ивана Племић, Соња Псодоров, Лара и Леа Калембер, Петар Бајић, Лука Стојисављевић, Марина Стојадинов, Лука Лукић, Емануела Попов и Анастасија Ђурђић, професорке Вања Ињац и Бранислава Крстин и директор школе Милорад Карановић.

Конференције "Art4Science"

У петак 24. децембра 2021. организована је конференција "Art4Science" чији је циљ био презентација и ширење резултата рада на пројекту "ClimArt". Професори и ученици наше школе који су учествовали у овом пројекту представили су учесницима конференције приручнике за учење о климатским променама кроз уметност, који су настали радом на овом пројекту. О пројекту су говориле професорице Вања Ињац, Бранислава Крстин и Гордана Трнић, ученица Тијана Карић, као и Смиљана Ђукичин Вучковић са природно-математичког факултета у Новом Саду, која је помогла у реализацији овог пројекта. Учесницима је приказан и уметнички перформанс о климатским промена који су наши ученици извели у оквиру пројекта "ClimArt". Учесницима су се видео поруком обратили и учесници пројекта из других земаља и представили свој рад. Подсећамо да су у овом пројекту учествовале четири школе из Србије, Немачке, Шпаније и Италије. Учесници конференције су били директори и наставници кикиндских основних и средњих школа.

Гости конференције су били професори Данило Боровница и Мирослав Грујић из Основне школе "Свети Сава" који су представили Erasmus+ пројекте у којима су они учетвовали.

Драмски перформанс о климатским променама

Можете погледати снимак драмског перформанса о климатским променама којег су ученици наше школе извели у оквиру Erasmus+ пројекта "ClimART" чији је циљ учење о климатским променама кроз уметност.

Рад на драмском перформансу

Ученици који учествују у пројекту "ClimArt" (образовање о климатским променама кроз позориште) раде на драмском перформансу о климатским променама са професорицама Кларом Паушић, Вањом Ињац и Браниславом Крстин. У среду 29. септембра је одржана генерална проба перформанса.

У четвртак 21. октобра у амфитеатру школе, ученици су извели припремљени перформанс на тему климатских промена. Изведба је снимљена и снимак ће бити приказан на приредби поводом обележавања Дана школе 26. октобра.

Генерална проба
Снимање перформанса

Страна 1 од 3

Резултати пројекта

Учесници пројекта:

baner zuov thumb

sprv

Logo-300x79

pedagosko

 

Виртуелна учионица

MoodleУз помоћ софтвера Moodle креирали смо за ученике сајт за електронско учење. Можете му приступити преко следећег линка:
moodle.miloscrnjanski.edu.rs

Школска библиотека

Bookshelf icon (red and green)Приступите електронском каталогу библиотеке, погледајте да ли књига која вам је потребна постоји у библиотеци и да ли је слободна:
biblioteka.miloscrnjanski.edu.rs/

Нађите нас на Фејсбуку!

facebookШкола има своју страницу на Фејсбуку где се можете редовно обавештавати о активностима наших ученика и наставника.
facebook.com/sscrnjanskiki

Free business joomla templates

Creative Commons лиценцаОво дело је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија.