Претрага

ПочетакВаннаст. активностиЗа чистије и зеленије школе у Војводини

За чистије и зеленије школе у Војводини

cistije zelenije skoleНаша школа се ове школске године прикључила Програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ који организује Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине. У Програму ће учествовати ученици и професори наше школе, а планирана је и сарадња са локалном самоуправом и установама из нашег града, а које се баве очувањем животне средине.

Планиране су следеће активности:

 1. Снимање почетног стања – попуњавањем Анкете на сајту наше школе
 2. Озелењавање простора (на нивоу учионице, школског или дворишног простора)
 3. Сакупљање ХДПЕ чепова са пластичних флаша и предаја локалној организацији за бригу о деци са сметњама
 4. Прављење ЕКО КАЛЕНДАРА тј. обележавање следећих датума:
   • 3. новембар - Дан чистог ваздуха
   • 11. децембар - Дан планина
   • 31. јануар - Национални дан борбе против дувана
   • 14. фебруар - Дан очувања енергије
   • 22. март- Дан заштите вода
   • 24. април - Међународни дан заштите од буке
   • 10. мај - Дан одрживог развоја

У оквиру обележавања значајних ЕКО датума планирана су предавања за ученике и професоре из наше школе, одржавање радионица за ученике, сарадња са ученицима из основних школа нашег града и многе друге активности.

 Придружите нам се у реализацији програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“!

Новембар посвећен чистом ваздуху

У оквиру пројекта „За чистије и зеленије школе у Војводини“ ученици и професори наше школе праве ЕКО КАЛЕНДАР. Сваки месец, од новембра до маја, је посвећен обележавању неког значајног еколошког датума. У новембру истичемо значај чистог ваздуха поводом Светског дана чистог ваздуха који се обележава 3. невембра. Према подацима Светске здравствене организације у Србији годишње умре око 6000 људи због здравствених компликација до којих долази услед изложености загађеном ваздуху. Највећи загађивачи ваздуха у нашој средини су саобраћај, кућна ложишта и индустрија.

У оквиру предмета „Загађивање и заштита ваздуха“ ученици 4. разреда смера Техничар за заштиту животне средине су у новембру су учили о појму и изворима загађења ваздуха. Посебно смо проучавали оштећење озонског омотача, ефекат стаклене баште и киселе кише до којих долази услед повећане концентрације загађујућих супстанци у ваздуху.

На часовима вежби из истог предмета смо радили два огледа: Добијање сумпор-диоксида и његово доказивање као и Испитивање утицаја сумпор-диоксида на биљне пигменте. Уочили смо да је латица руже у присуству сумпор-диоксида избледала. Овај гас штетно делује на биљке, али и на људе јер изазива иритацију грла, отежано дисање, а дуготрајно излагање доводи до оштећења плућа.

 Активности ученика IV3

Ученици одељења IV3 (техничар за заштиту животне средине) су у новембру извршили едукацију млађих ученика наше школе, као и ученика ОШ „Жарко Зрењанин“ о глобалним последицама загађења ваздуха.

У петак, 22.11.2019. су ученице одржале за ученике 8.разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ три радионице о киселим кишама, ефекту стаклене баште и оштећењу озонског омотача. Након тога, ученици су правили пројекте на те теме. У среду, 27.11.2019. год. ученице IV3 су одржале још једно занимљиво предавање на тему загађивања ваздуха. Предавање је одржано за три одељења ученика 4. разреда у ОШ „Жарко Зрењанин“ у Кикинди. Предавање је одржано у оквиру наставних предмета Од играчке до рачунара и Чувари природе. Ученици су се упознали са појмом загађења ваздуха, последицама његовог загађења, као и са мерама које се могу предузети у циљу очувања животне средине.

У последњој недељи новембра су ученици реализовали вршњачку едукацију ученика првог и другог разреда ССШ „Милош Црњански“, смера Техничар за заштиту животне средине на тему Извори и последице загађивања ваздуха. На крају едукације, ученици су поновили и утврдили стечено знање решавањем квиза.

Оглед добијања сумпор-диоксида У ОШ "Жарко Зрењанин"

Предавање о климатским променама

Ученици одељења IV3 (техничар за заштиту животне средине) су 20. новембра 2019. присуствовали стручном предавању у оквиру активности које су предвиђене при реализацији пројекта „За чистије и зеленије школе у Војводини“. Наша школа тим поводом обележава значајне еко датуме чиме прави свој ЕКО КАЛЕНДАР. У новембру истичемо значај чистог ваздуха и указујемо на последице његовог загађења. Тим поводом је професор географије Мирослав Грујић из Основне школе „Свети Сава“ одржао занимљиво предавање на тему "Климатске промене" након којег је одговарао на питања ученика.

Предавање о квалитету ваздуха у Кикинди

У понедељак, 25. новембра 2019, др Сања Брусин Белош из Завода за јавно здравље је одржала предавање на тему "Квалитет ваздуха у Кикинди". Предавању су присуствовали ученици одељења IV3, заинтересовани професори и доректор Школе.

Извештај Телевизије "Рубин" о предавању

Извештај на порталу Gradski online

Предавање о планинама и планинарењу

У оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ обележили смо још један датум значајан за наш ЕКО КАЛЕНДАР – Дан планина. Међународни дан планина обележава се 11. децембра. Овај датум усвојиле су Уједињене нације 2003. године. На тај дан човечанство се подсећа на важност планина. Са планина нам долази највећа количина слатке воде, планине су станишта различитих биљних и животињских врста, а сваки десети становник наше планете живи у планинским подручјима.

Ученици одељења I3 (техничар за заштиту животне средине) су тога дана присуствовали предавању на тему „Планине и планинарење“ које је одржао председник Планинарског друштва „Кинђа“ Бранислав Басара. У свом предавању осврнуо се на значај планина, а исто тако и на деградацију планина под утицајем човека. Упознао је децу са планинарењем. Причао је о врстама планинарења и о најегзотичнијим дестинацијама и успонима друштва „Кинђа“. Деци се посебно допао овај део предавања када су постављали и највише питања. У оквиру овог дела, а из личног искуства предавач се осврнуо на све већи утицај човека на промене у планинским подручјима. Све је већа урбанизација планина, што утиче на промену екосистема, као и изградња мини хидроелектрана, под чијим утицајем нестају одређене планинске речице и пресушују планински извори слатке воде.

Обележен Национални дан борбе против дуванског дима

У оквиру ЕКО календара, јануар смо посветили борби против дуванског дима (Национални дан борбе против дуванског дима обележава се 31. јануара). Ученице Миња Петров и Ана Марија Кнежев из одељења III1 (медицинска сестра-техничар) су одржале серију предавања са ученицима наше школе (одељења I1, III1, III3 и III4) на тему "Пушење и здравље". Оне су упозориле на штетне последице употребе дувана и излагања дуванском диму.

Виртуелна учионица

MoodleУз помоћ софтвера Moodle креирали смо за ученике сајт за електронско учење. Можете му приступити преко следећег линка:
moodle.miloscrnjanski.edu.rs

Школска библиотека

Bookshelf icon (red and green)Приступите електронском каталогу библиотеке, погледајте да ли књига која вам је потребна постоји у библиотеци и да ли је слободна:
biblioteka.miloscrnjanski.edu.rs/

Нађите нас на Фејсбуку!

facebookШкола има своју страницу на Фејсбуку где се можете редовно обавештавати о активностима наших ученика и наставника.
facebook.com/sscrnjanskiki

Free business joomla templates

Creative Commons лиценцаОво дело је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија.