Претрага

ПочетакНаставаОбразовни профилиТехничар за хемијску и фармацеутску технологију

Техничар за хемијску и фармацеутску технологију

Техничар за хемијску и фармацеутску технологију учествује у индустријској производњи хемијских и фармацеутских производа (лековитих масти, таблета, антибиотика, прашкова, вакцина, витамина, антисептичких и дезинфекционих средстава, раствора за ињекције и инфузију, капи и другог медицинског материјала). С обзиром на специфичност ове делатности, обавезна је заштитна опрема у виду рукавица, маске, наочара, као и ношење стерилне гардеробе и обуће.

Као и на свим осталим образовним профилима у средњим стручним школама, и на овом образовном профилу изучавају се: општеобразовни, општестручни и ужестручни предмети. Настава из стручних предмета подразумева теоријске часове, часове вежби и наставу у блоку која обухвата и посете и обиласке установа које се баве хемијском и фармацеутском технологијиом или сродним делатностима.

Знање стечено на теоријским часовима, ученици примењују у лабораторијама кроз разне интересантне огледе и различита мерења везана за технолошку групу предмета. Ту ученици изводе експерименте и испитивања везана за неорганску и органску хемијску технологију, фармацеутску технологију и физичку хемију.

За све који желе да студирају, овај смер даје одличну основу за наставак школовања на природно-математичким факултетима, технолошким, фармацеутским и многим другим сродним факултетима и високим струковним школама.

Шта ради техничар за хемијску и фармацеутску технологију?

 • Припремање сировина за израду фармацеутских и хемијских производа;
 • Овладавање пословима и задацима у току технолошких фаза добијања фармацеутских и хемијских производа;
 • Праћење и контрола по фазама процеса израде полупроизвода и готових производа;
 • Функционално и брзо праћење промена и захтева у структури рада приликом производње: инјекционих раствора, инфузија, лиофилизата, сирупа, капи за ухо, нос и очи, лековите масти, супозиторија, емулзија, таблета, капсула, прашкова, серума вакцина, антибиотика.
 • Складиштење сировина, полупроизвода и готових производа за хемијску и
 • Организовање и спровођење лабораторијских поступака на подручју хемијских реакција и технолошких операција да би се утврдиластруктура и квалитет супстанци и услови њихове оптималне примене.
 • Координирање радом у лабораторији, прикупљање свих резултата анализа појединих узорака, те доношење одлуке о употребљивости супстанци и о евентуалним мерама за корекцију квалитета.
 • Вођење документације о раду, о квалитету сировина и производа, теизвештавање надређених о добијеним резултатима.

Где могу да радим?

Техничар за хемијску и фармацеутску технологију најчешће ради у:

 • погонима фармацеутске или хемијске индустрије,
 • производним халама, на управљању аутоматизованим производним линијама,
 • институтима за истраживање материјала,
 • хемијским или медицинским лабораторијама,
 • апотекама.

Ако бих да студирам?

Школовање може да настави на свим факултетима, а првенствено на сродним као што су:

 

 • технолошки,
 • природно – математички (хемија, биохемија и сл.),
 • фармацеутски факултет….

Наставни план

Наставни план можете преузети овде.

 Промотивни летак

Летак можете преузети овде.

Датум последње измене уторак, 04 април 2023 00:39

Виртуелна учионица

MoodleУз помоћ софтвера Moodle креирали смо за ученике сајт за електронско учење. Можете му приступити преко следећег линка:
moodle.miloscrnjanski.edu.rs

Школска библиотека

Bookshelf icon (red and green)Приступите електронском каталогу библиотеке, погледајте да ли књига која вам је потребна постоји у библиотеци и да ли је слободна:
biblioteka.miloscrnjanski.edu.rs/

Нађите нас на Фејсбуку!

facebookШкола има своју страницу на Фејсбуку где се можете редовно обавештавати о активностима наших ученика и наставника.
facebook.com/sscrnjanskiki

Free business joomla templates

Creative Commons лиценцаОво дело је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија.