Претрага

Милош Црњански

Од 2006. године наша школа носи име познатог романописца, песника и дипломате Милоша Црњанског.

Биографија

Црњански у униформи аустроугарске војске, 1914. Сав живот Милоша Црњанског протекао је у знаку сеоба али и вртоглавица раскоши, горчине немаштине и изазова снобизма и боемштине. Рођен је 1893. године у Чонграду (Мађарска), у породици сиромашног нотара. Учио је гимназију код католичких фратара у Темишвару; очева смрт у петом разреду била му је подстицај да од осредњег постане један од најбољих ђака. Даље школовање наставља у Бечу, где изучава француску револуцију, Русију и чисту филозофију, читајући разне књиге на немачком, мађарском, италијанском, те наше преводе руских књига. Када се 1914. вратио у Нови Сад био је ухапшен, а одмах затим мобилисан. Преболевши азијску колеру упућен је на кланицу у Галицији. После лечења у Кракову радио је у једној манастирској болници у Бечу, затим као телефониста у Сегедину. Пошто је дипломирао на Филозофском факултету у Београду, одлази 1920. године у Париз где наставља студије. Следеће године, после посете Иви Андрићу у Риму, враћа се у земљу и венчава се познатом београдском лепотицом Видом Ружић. Умро је у Београду 1977. године и сахрањен је у Алеји заслужних грађана уз опроштајну реч Владимира Стојшина, председника Удружења књижевника Србије.

Дела

Биста Црњанског на Калемегдану

Црњански је објавио велики број дела са разним темама и садржајима:

Поезија

 • Лирика Итаке (1918)
 • Одабрани стихови (1954)
 • Ламент над Београдом (1965)

Приповетке

 • Приче о мушком (1924)

Романи

 • Дневник о Чарнојевићу (1921)
 • Сеобе (1929)
 • Друга књига Сеоба (1962)
 • Роман о Лондону (1972)

Мање су позната два предратна романа Милоша Црњанског (прештампавана и после рата) - „Кап шпанске крви“ и „Сузни крокодил“ (недовршен). Његово учешће у стварању и објављивању контроверзног романа „Подземни клуб“ је спорно. У последње време су све видљивија настојања да се двотомно дело Црњанског „Код Хиперборејаца“ (жанровски тешко одредиво) стави у равноправан положај са осталим његовим великим романима. Рукопис првог романа Милоша Црњанског - „Син Дон Кихотов“ - је, нажалост, изгубљен. (Писац га је био послао часопису „Бранково коло“.) По „Роману о Лондону“ снимљена је 1988. истоимена мини серија.

Драме

 • Маска (1918)
 • Конак (1958)
 • Никола Тесла (1967)

Поред тога, објавио је неколико књига репортажа и две антологије лирике источних народа.

Датум последње измене уторак, 28 мај 2013 22:51

Виртуелна учионица

MoodleУз помоћ софтвера Moodle креирали смо за ученике сајт за електронско учење. Можете му приступити преко следећег линка:
moodle.miloscrnjanski.edu.rs

Школска библиотека

Bookshelf icon (red and green)Приступите електронском каталогу библиотеке, погледајте да ли књига која вам је потребна постоји у библиотеци и да ли је слободна:
biblioteka.miloscrnjanski.edu.rs/

Нађите нас на Фејсбуку!

facebookШкола има своју страницу на Фејсбуку где се можете редовно обавештавати о активностима наших ученика и наставника.
facebook.com/sscrnjanskiki

Free business joomla templates

Creative Commons лиценцаОво дело је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија.